Glasögonbågar - därför är det skillnad på båge och båge

Att hitta glasögonbågar som känns rätt kan vara knepigt. En bra båge skiljer sig från en sämre på flera olika sätt. Man brukar säga att en båge av god kvalitet går att reparera om den skulle deformeras. Då en båge av dålig kvalitet bryts går en bättre båge istället ofta att böja tillbaka. Plast är ett vanligt material i tillverkningen och det är stor skillnad på olika plaster. Om du söker efter hållbara glasögon i plast så är acetat ett bra val. Du som föredrar metall kan med fördel satsa på titan. Många fokuserar på att välja glasögon efter ansiktsform, och kvaliteten kommer i skymundan.

Här ska vi berätta mer om vad du bör tänka på i valet av glasögonbågar. Vi tar även en titt på glasögonmode och de rådande trenderna inom glasögonbågar för dam och herr.

Glasögonbågar

Glasögonbågar för dam och herr i olika material

Glasögonbågar kan i praktiken tillverkas av en mängd olika material som trä eller läder. Det vanligaste är dock att bågarna tillverkas i plast eller metall. Det är material som har fördelen att de ger lätta, justerbara och hållbara bågar.

Cellulosaacetat är idag det vanligaste materialet i tillverkningen av bågar för glasögon. Fördelarna med materialet är bland annat att acetat justeras vid en temperatur kring 80 grader och är lättlagat. Metallbågar tillverkas ofta i titan. Det är ett dyrt material som därför vanligen blandas med nickel eller andra metaller.

Glasögonbågar

Så väljer du bekväma bågar

Oavsett om du ska köpa vanliga glasögon eller solglasögon är det viktigt att bågen är behaglig att bära. Din optiker hjälper dig gärna med detta, men det finns några enkla riktlinjer som du själv kan tänka på. En sådan riktlinje är att den övre kanten på bågen inte bör ligga högre än dina ögonbryn.

Ett annat riktmärke för solglasögon och vanlig glasögonbågar är att nederkanten inte ska ligga mor kinden. Rent storleksmässigt bör bågen vara proportionerlig med storleken på ditt ansikte. Alla näsor har olika bredd och storlek, och för att bågen ska vara bekväm är det även viktigt att bryggan passar proportionerna på ditt näsben.

Konsten att välja glasögon efter ansiktsform

Det finns även en rad tumregler om hur man kan välja glasögon efter ansiktsform. En riktlinje är att du kan tänka i motsatsförhållanden. Runda ansikten passar ofta bra i fyrkantiga, lite mer markerade bågar. Fyrkantiga ansikten mjukas upp av runda bågar. Avlånga ansikten brukar generellt passa i lite större glasögonmodeller, medan ovala ansiktsformer passar i de flesta typer av glas- och solglasögon. Att välja glasögon efter ansiktsform är dock inte ett måste. Hemligheten bakom att hitta ett par snygga glasögonbågar är oftast att prova sig fram och våga testa modeller som från början inte känns självklara. Idag är det trendigt att bära glasögon, det är ett utmärkt tillfälle att våga ta ut svängarna rejält.