Solglasögon - en trendig accessoar med hög grad av funktion

Solglasögon skyddar inte endast ögonen, de har även kommit att bli en självklar del i dagens glasögonmode. Solglasögonen började produceras kommersiellt på 1920-talet. Redan då var de en accessoar som gav bäraren en eftertraktad image. Sedan dess har filmstjärnor, skådespelare och andra kändisar bidragit till att flera modeller blivit ikoniska.

Det släpps årligen en mängd olika modeller och oavsett om du föredrar runda eller kantiga solbrillor kan du hitta det du söker. Det senaste årtiondet har modet varit individualistiskt, och det finns egentligen inga rätt eller fel när du väljer solglasögon. En tumregel i valet av solglasögon för dam, herr eller barn är att du ska trivas i dem. Solglasögon som sitter skönt blir en användbar accessoar under alla årstider.

Solglasögon

Solglasögon för dam - välj rätt modell för din ansiktsform

Vilken typ av solglasögon passar min ansiktsform? Det brukar vara den mest ställda frågan i valet av solbrillor. Precis som när du köper vanliga glasögon är en regel att ovala ansikten passar bäst i lite kantigare former.

Även runda ansikten passar ofta bra i fyrkantiga bågar eller pilotglasögon. Om du däremot har ett mer fyrkantigt ansikte kan du satsa på rundare bågar. Hjärtformade ansikten brukar framhävas på ett fint sätt i så kallade cat eye-modeller. Prova olika modeller för att hitta glasögon som ger en balanserad look.

Solglasögon

Hitta rätt färg på glasen

Även om valet av glasögonbågar är viktigt så fyller färgen på glasen en minst lika viktig funktion. Bruna eller gula glas är inte bara snygga, de har även olika egenskaper. Om du ska använda dina solglasögon vid bilkörning eller skidåkning är polariserade glas ett bra val. De tar bort reflexer på ett effektivt sätt.

Glasögonbågar med brunt glas ger ett dovt ljus som framhäver kontraster och de passar för aktiviteter i naturen. Grått glas ger en kall balanserad ton för aktiviteter som löpning och cykling. Ett gult glas lämpar sig inte i direkt solljus men framhäver detaljer vid bilkörning i mörker eller dimma. Gröna glas anses vara allround-glas.

Glasögonmode - ikoniska modeller

Även om glasögonmode är föränderligt så har vissa solglasögonmodeller kommit att bli ikoniska. Artister och skådespelare har lyft fram glasögonbågar som kommit för att stanna. Vem förknippar inte runda solglasögon med John Lennon? Så kallade Windsor Glasses var ikoniska på 60-talet och de har gjort en stark comeback på modehimlen. Även klassikern Wayfarer har synts på en mängd musiker, bland annat Bob Dylan.

Andra ända modeller är skådespelerskan Audrey Hepburns cat eye-formade glas och den maffiga stora runda modell som stilikonen Jackie Onassis bar. När det kommer till solglasögon finns det mycket inspiration att hämta från historien. Många modeller har förfinats genom åren och fått bättre glas och hållbarare bågar. Vi uppdaterar sidan kontinuerligt med nyheter om olika märken och glasögonmode.