IKONISKA GLASÖGONMODELLER GENOM HISTORIEN

post thumb
Glasögonmodeller
kirjoittanut Marie/ 20 Jul 2021

IKONISKA GLASÖGONMODELLER GENOM HISTORIEN

Det finns glasögonmodeller som har en förmåga att överleva decennium efter decennium. Är det så att det modellerna i sig som gör det eller är det att varumärket som har en ikonisk stil? Vad är det för kriterier för att man skall kunna klassa ett par glasögon som ikoniska? En sak är säker, och det är att det finns en tunn röd tråd mellan de flesta ikoniska modellerna.

RAY BAN CLUBMASTER / BROWLINE FRAME

Ray Ban Clubmaster är en av de mest kända glasögonmodeller i världen. Sedan introduktionen på 80-talet har de varit en ständigt favorit. Det som är intressant är att browline stilen, som idag är ikonisk, först introducerades 30 år innan den första Clubmaster-modellen tillverkades. Browlinemodeller var mycket populära redan på 50- och 60-talet. Det som definierar browline-stilen är den övre ramfälgen. Den är lite tjockare och ramar in dina ögon. precis som dina riktiga ögonbryn.

Även om de var populära redan på 50-talet, var det inte förrän i slutet av 70-talet som stilen kom tillbaka, mycket tack vare filmen Moonlighting med Bruce Willis i huvudrollen. Trots att Ray-Ban redan då dominerade glasögonmarknaden gjorde de snabbt sina egna glasögonbågar och de ikoniska Ray-Ban Clubmaster var födda.

GLASÖGONMODELLER 2021

När det gäller glasögontrender och modeller 2021 står det klart att runda glasögon har varit hetast i år. Överlag är det först och främst klassiska och ikoniska glasögon som är i fokus just nu. Det gäller både stora och små modeller. Det är framförallt retro- och hipster-vågen som gjort den här typen av glasögon så populära. En annan trend som har kommit stark nu i slutet är att det skall vara så bra kvalitet som möjligt, gärna handgjorda.

Om vi blickar tillbaka till 2020 gällde skarpa färger. Dessa nyanserna har i viss mån hängt kvar även i år. I år satsas det mer på olika kontraster genom att leka med olika färger. Varma blå färger som påminner om blåbär och röda hösttoner går hem i år. I det stora hela liknar trenderna 2020, och det är väl tur att trender inte är lika volatila som Etherumkurs.

KÄNDISARNAS FAVORITBRILLOR

Det finns mängder av glasögonmodeller och det kan vara svårt att hitta rätt typ och look bland alla märken. Så varför inte passa på att inspireras av kändisarna och vad de föredrar. Brad Pitt solglasögon är en Wayfarer-liknande brilla som heter ”Calabar” från Garret Leight. Ingen har väl missat Steve McQueen och hans ikoniska Persol! Förutom att de är snygga kan de även vikas på mitten och slinka ner i bröstfickan.

För den som vågar stort och brett. Tom Ford tog definitivt vara på Oscarspartyt förra året Thor från Tom Ford är både stiliga, stora och ikoniska. De passar dessutom perfekt för Hollywood.